Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Ting å tenke på som hundeeier om vinteren

Vi har fått daglig leder ved vår førerhundskole, Tommy Henriksen, til å samle sammen noen råd om hundehold om vinteren. Snø, is og kald vind kan være ubehagelig og smertefullt for hunder i vinterkulden. Her kan du lese hvordan du kan beskytte hunden din mot kuldeskader og andre ting du må tenke på i vintermånedene.

Hunder, akkurat som mennesker, tåler kulde i ulik grad. Hvor mye de tåler avhenger av fettlager, helsetilstand, pels, aktivitetsnivå og rase. Langhårede raser har ofte bedre beskyttelse mot kulden på grunn av den tykke pelsen, mens korthårede raser og valper er mer utsatt.

For å beskytte hunden din mot kulden, anbefales det å bruke potesalve, potesokker og vind- og vanntett dekken. Dette kan forebygge kuldeskader og gjøre vinteren mer komfortabel.

Lyslabradorvalp i snøen med en liten pinne i munnen

Refleks

Refleks er viktig i vintermånedene, både for oss selv og for våre firbente venne. Det kan være lurt å ha et refleksdekken som viser et større område av dyret, denne kan også gi beskyttelse mot en kald vind. Noen bruker også reflekshalsbånd, men de er ikke alltid så lette å se. Det finnes også mange fine ledlys på markedet.

Kulde

Frostskader kan ramme hunder på samme måte som mennesker. Noen områder er mer utsatte enn andre slik som ørene, testiklene, patter, haletipp, mageområdet og potene.

Dekken og potesokker er godt å ha på kalde dager, samt at hunden holdes i aktivitet. I alle fall om du har en hund som blir fort kald. Her er det store forskjeller på de ulike hunderasene.

Poter

Vinteren kan være tøff for labbene. Hard skare på snøen, is og frossent underlag kan slite på de vanligvis myke potene. Bruk derfor potesokker hvis dere skal på en lengre tur på slikt føre.
Du kan også bruke potesalve, bare husk å smøre inn potene i god tid før du skal ut slik at salven rekker å trekke godt inn mens potene fortsatt er tørre innendørs.

Bor du et sted der det saltes kan saltet lage sprekker i potene som blir irriterte og vonde. Skyll og tørk potene godt etter hver tur. Vanntette potesokker kan også være til god hjelp.

Sort labrador med sele på, krysser en snølagt vei i bymiljø med førerhundbrukeren sin. Hunden har grønne gummisokker på.

Tren på skitur

Skal du ta med hunden din på skitur bør du ha trent den på å løpe sammen med deg når du jogger eller sykler. Hunden bør vanligvis løpe foran deg, og du bør ha godt tak i lina slik at du kan styre hunden unna om den søker mot møtende folk eller hunder i løypa.

I starten kan det være lurt å øve sammen med hunden i et mindre folksomt område, slik at den kan bli vant til situasjonen. Tren på at hunden skal være foran deg i skiløypa, og at den skal holde til høyre i skisporet. God lydighet vil også hjelpe til med å gjøre skituren til en hyggelig opplevelse for dere begge.

Begynn turen rolig slik at hunden får varmet opp slik vi mennesker gjør. Husk også å lufte godt før turen, da unngår vi at hunden gjør fra seg i løypa.

Tur på isen

Dersom dere går på blank is kan det være veldig glatt for hunden, selv om den har fire bein å stå på. De kan lett skli og få strekkskader, derfor bør man unngå å gå på blank is. Dersom det ligger et snølag oppå kan det være det lettere for hunden å få feste. Pass alltid på hvor hunden er på isen, slik at den ikke løper til usikre områder som elveutløp. Unngå å ha med hunden når du står på skøyter, det kan fort oppstå skader dersom hunden kommer for nær de skarpe skøyteeggene.

Kilder: Veterinær Bente Akselsen - AniCura og Agria.

Sist oppdatert: 27. februar 2025