Råd og rettigheter
Det er fort gjort å gå seg vill i rettighetene dine. Vi viser deg veien videre.
- Rehabilitering og habilitering
Selv om synet svikter, er det fullt mulig å jobbe, trene, lage mat, bruke sosiale medier, lese bøker og nyte livet. Synsrehabilitering gjør deg i stand til å ha en aktiv hverdag som svaksynte eller blind.
- Arbeidsliv og karriere
Retten til arbeid er en del av menneskerettighetene og er forankret i flere FN konvensjoner og i Menneskerettighetsloven. I praksis er det likevel mange som faller unødvendig utenfor arbeidslivet
- Tilbud for pårørende
Pårørende har rettigheter til en rekke tjenester og ytelser som kan være til hjelp i dagliglivet.
- Ofte stilte spørsmål om rehabiliteringstilbud
Her har vi samlet en rekke av de spørsmålene og svarene vi får om henvisning, innsøkning og praktiske detaljer rundt rehabiliteringskursene våre.
- 1000 tips fra synshemmedes hverdag
- Tilrettelagt utdanning
Det finnes mange muligheter og støtteordninger for deg som har en synshemning og ønsker å ta høyere utdanning. Under er disse listet opp. Trykk på linken for å lese mer.
- Veileder – hvordan klage på diskriminering
Her får du informasjon om diskriminering og hvordan du går fram for å klage til Diskrimineringsnemnda. Kjenn din rett – til å ikke bli diskriminert.
- Mosjon, trening og idrett
Å holde seg i aktivitet er viktig for alle. Tilrettelagt trening og ledsaging finnes mange steder. Her kan du lese mer om hvordan du kan holde deg i form.
- Barn og unge
Når en synshemming blir konstatert hos et barn, vil bero på hvilken medisinsk diagnose barnet har. For noens vedkommende vil synshemmingen være åpenbar allerede fra fødselen av, men hos andre vil det ta adskillig lengre tid, kanskje opp til et år eller mer. Det er imidlertid svært viktig at foreldre til synshemmede barn begynner å tenke fremover så hurtig som mulig etter at synshemmingen er konstatert.
- Støtte til briller til barn
Mange er usikre på hva man kan få støtte til når barna trenger briller. Her har vi laget en oversikt slik at du ser hva som gjelder for ditt barn.
- Økonomi, støtteordninger og Nav
Som synshemmet vil man kunne ha rettigheter innenfor offentlige ordninger som skal kompensere for utgifter du får som synshemmet. Nedenfor er noen av disse listet opp. Synskontakten i kommunen din, fastlegen eller Blindeforbundets rehabiliteringsavdeling kan hjelpe deg med å skrive og sende inn søknader om støtte.
- Praktisk hjelp
Som synshemmet kan man ha rett til en rekke sosiale tjenester.
- Rettigheter og reise/ transport
Som synshemmet kan du ha rettigheter innenfor offentlige ordninger som gjør hverdagen enklere, vi viser deg veien.
- Pårørendes rettigheter
Pårørende har rettigheter til en rekke tjenester og ytelser som kan være til hjelp i dagliglivet
- Gode råd i møte med synshemmede
Å være synshemmet er ofte upraktisk. Mange svaksynte og blinde ønsker derfor hjelp i forskjellige situasjoner. Seende føler seg imidlertid ofte usikre på hvordan de skal hjelpe eller komme i kontakt med en synshemmet. Er det noe du lurer på, så ikke vær redd for å spørre. Si gjerne hvem du er og henvend deg direkte til personen når du snakker. Vårt mål er at kunnskap og praktiske råd skal fjerne noe av usikkerheten.
- Haptisk kommunikasjon
Haptisk kommunikasjon er et verktøy som foregår via berøring. Det kan være nyttig ved for eksempel ledsaging, i beskrivelse av et rom eller omgivelser, i enkel non-verbal kommunikasjon og i møte med andre.