Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Hovedkomponenter i Blindeforbundets bistandsarbeid

Norges Blindeforbund er engasjert i bistandsprosjekter for og med blinde og svaksynte. Vi konsentrerer vår bistandsinnsats innenfor følgende hovedsatsingsområder:

Organisasjonsstyrking, øyehelse og utdanning/ læring/ rehabilitering. Vi jobber for at alle disse områdene skal være dekket i partnerlandene for å oppnå mest mulig synergi. I tillegg vektlegges alltid samarbeid mellom oss, lokal partner og landets myndigheter tungt.

Organisasjonsstyrking

Norges Blindeforbund har organisasjonsstyrkingsprosjekter med synshemmedes egne organisasjoner i Nepal, Laos, Lesotho, Malawi, Mosambik, Angola og Etiopia, samt den Afrikanske Blindeunionen.
Gjennom medlemskap og aktiv deltakelse i synshemmedes egne organisasjoner kan synshemmede selv påvirke myndighetene og befolkningen til å akseptere blinde og svaksynte som likeverdige borgere. Slik jobber de for å sørge for å få oppfylt sine rettigheter.
Etablering og styrking av organisasjoner av blinde og svaksynte er et viktig arbeid. Likestilling og full deltakelse i samfunnet ligger til grunn for alle blindeorganisasjoners interessepolitiske arbeid. Det er synshemmede selv som skal fremme sine rettigheter.

Øyehelse

Norges Blindeforbund har øyehelseprosjekter i Angola, Lesotho, Mosambik, og Nepal. Her er fokus på behandling og forebygging av blindhet, samt identifisering av synshemmede og henvisning til de lokale blindeforbundene, der de lærer å mestre synstapet og hverdagen gjennom rehabilitering.

Norges Blindeforbund legger vekt på å planlegge og drive øyehelseprosjekter i samarbeid med sentrale og lokale helsemyndigheter. Et viktig mål er at myndighetene etter hvert skal ta over øyehelseprosjektene som en integrert del av landets helsetilbud.

Utdanning og opplæring av studenter, øyeteknikere og sykepleiere er en annen viktig del. På denne måten støtter Norges Blindeforbund de lokale helsemyndighetene innen kunnskapsoverføring.
Alle sykehusene har et lavt kostnadsnivå og teknologi tilpasset lokale forhold. Lokal produksjon av øyedråper og briller er viktig for å holde kostnadene nede.

Utdanning, læring og rehabilitering

De som ikke kan få synet tilbake gjennom kirurgiske inngrep eller annen behandling, må få hjelp til sosial rehabilitering og læring. Norges Blindeforbund har rehabiliteringsaktiviteter i Mosambik, Malawi, Nepal og Laos.
Prosjektene gir tilbud om opplæring i dagligdagse aktiviteter som blant annet vasking, matlaging og personlig hygiene. De gir også opplæring i bruk av hvit stokk og lese- og skriveopplæring i punktskrift.

I tillegg gis yrkesopplæring innen f.eks. jordbruk, husdyrhold, butikk og håndverk. Blindeforbundet mener det er viktig å bidra til at blinde og svaksynte kan ta vare på seg selv. Gjennom rehabilitering kan synshemmede komme i inntektsbringende arbeid og bli bidragsytere til familiens økonomi.

Alle våre partnerorganisasjoner er engasjert i utdanning for synshemmede. Vi støtter deres informasjon og påvirkningsarbeid for reell inkluderende utdanning; rettet mot utdanningsmyndigheter og foreldre/lokalsamfunn.

De fleste partnere driver også med utdeling av læremidler til skoler og lokalmiljø: Punktskrift-skrivere, punktskrift-papir, pren og tavle, lærebøker i punktskrift, og hvite stokker, kulerammer, luper og briller, samt Orbit 20 .

Våre partnere i Angola, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepal, Etiopia og Laos jobber i tillegg mer direkte med å gjøre skoler inkluderende. blant annet gjennom læreropplæring, punktskriftproduksjon og universell utforming.

Sist oppdatert: 30. august 2023