Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Malawi

Norges Blindeforbund har samarbeidet med Malawi Union of the Blind (MUB) siden 2003. Hovedsamarbeidet er organisert som et organisasjonsstyrkingsprosjekt, der vi støtter MUB sin innsats for å bli en sterk organisasjon som samler landets blinde og svaksynte, gir dem en stemme, påvirker myndighetene og jobber for blinde og svaksyntes rettigheter.

Malawi er en republikk sør-øst i Afrika. De fleste av de 21,2 millionene innbyggere bor på bygda. I 2022 var det en liten nedgang i befolkningen, men vanligvis er befolkningen økende. Mange er fattige. Rundt 7% lever med hiv. Det offisielle språket er engelsk, men de har også 11 andre språk, der det største er Chichewa. 62% kan lese og skrive. Forventet levealder er rundt 72år.

Blindeforbundet i Malawi (MUB) ble stiftet i 1994. De har fire regionale lag med rundt 50 lokallag i hele landet. Antall lokallag er økende slik at det blir lettere for folk å komme sammen. MUB har kontor i den nest største byen i landet, Blantyre. MUB har noe over 14 000 medlemmer. Organisasjonen har et valgt styre, kvinne- og ungdomslag og styres av et sekretariat med ansatte.

MUB driver opplæring av lokallagene slik at de kan organisere sine medlemmer og jobbe for blindesaken lokalt. De gjør også generelt opplysningsarbeid (menneskerettigheter, hiv, osv.).

Organisasjonen jobber med myndighetene når det gjelder for eksempel politiske valg, for å sikre at blinde får brukt stemmeretten sin og får tilgang til taktile stemmesedler. MUB har besøkt medlemmer sammen med bankansatte for å gi tilbakemeldinger på hvordan bankene kan gjøre pengesedler lettere å identifisere for folk som ikke kan se tallene på sedlene. Dette for at det ved neste opptrykk vil bli lettere for alle å bruke landets pengesedler.

MUB driver også rehabiliteringsaktiviteter for blinde og svaksynte. De arrangerer opplæring og har hjemmebesøk for å sørge for at de som har fått opplæring er i stand til å gjøre dagligdagse ting (bevege seg rundt i lokalmiljøet, ivareta personlig hygiene, klesvask, husvask, lage mat, hente vann), og delta på aktiviteter i lokalmiljøet.

MUB følger opp de som har vært på rehabiliteringskurs for å se hvordan de har det i egen familie og hvordan lokalmiljøet aksepterer dem. Deltakerne lærer å drive inntektsgivende arbeid som for eksempel strikke for salg, drive butikk, ha husdyr o.l.

Helserelaterte prosjekter i MUB

I samarbeid med sykehus gjennomfører MUB øyesjekk for barn og voksne. De som trenger det blir henvist til behandling på sykehus, noen får øyedråper og mange får vite at de trenger briller. Det er ikke uvanlig at folk lever som blinde, men egentlig kun trenger briller. MUB kjøper også inn briller og gir til folk som har trenger det.

MUB har holdt kurs for «tradisjonelle urtebehandlere» som er en slags kloke koner/menn. Mens noe urtemedisin sikkert kan ha god effekt er det også mye skader på øyne etter at folk har fått behandlinger med ulike planter. Vi hører historier om folk som blir bedt om å legge urter under øyelokka eller gni øynene med salt.

Opplæringen blir gitt slik at behandlerne skal vite mer om øyesykdommer og skader. De fikk informasjon om hvordan ikke gjøre situasjonen verre og når de må henvise pasienter til sykehus, istedenfor å behandle dem selv.

Dette er et vanskelig område. En ting er å vite hva som hjelper og ikke og når en kan og ikke kan hjelpe pasienter selv. En annen ting er å handle deretter. De som deltok kan være fornøyd med å ha lært noe nytt og vite mer, men dersom dette er deres eneste inntekt er det fryktelig vanskelig å ikke selge noen tjenester i det hele tatt til en pasient som kommer til dem. Det er en problemstilling MUB må jobbe videre med.

Utdanningsrelaterte prosjekter i MUB

MUB jobber med å gjøre skoler med inkluderende slik at flere barn med funksjonsnedsettelser får en utdanning. De kurser lærere og ulike grupper av foreldre og omsorgspersoner, og de forsøker nå ut til lokalsamfunnet rundt skolene.

I 2022 arrangerte de for eksempel en rekke dagsmøter/ samlinger i tre ulike distrikter i Malawi. De fokuserte på barn i førskolealder og deres rett til læring og utvikling. 181 deltakere bestående av foreldre, foresatte og grupper fra lokalmiljøet var med. Målet var å gi deltakerne økt bevissthet om hvor viktig læring er og at utdanningssystemet derfor må være inkluderende og for alle. De snakket også om hvordan samfunnet drar nytte av at utdanning er inkluderende og deltakerne fikk høre om hvordan de kunne støtte dette der hvor de bor.

Den tropiske stormen «Freddy»

Stormen traff store deler av Malawi i mars 2023, med ekstreme mengder regn. Veier, hus og folk ble vasket vekk. Elver av leire raste gjennomlandsbyer og elver gikk gjennom hus. Mange mistet alt de eide over 1000 døde. Dette er ikke første gang og flere slike katastrofer har hendt de siste åra. Det har blant annet redusert landets tilgang på strøm som har store konsekvenser for folk, organisasjoner og arbeidsliv.

Norge kanaliserte da nødhjelp til diverse hjelpeorganisasjoner og myndighetene i landet. Norges Blindeforbund støttet også med noen ekstra midler til MUB så de kunne hjelpe medlemmer med ting de hadde mistet. Støtten kom godt med og mottakerne fortalte Blindeforbundet om hvordan litt mat, litt klær o.l. hadde gjort en vanskelig situasjon litt lettere.

Sist oppdatert: 18. oktober 2024