6 av 10 førerhundbrukere har blitt nesten påkjørt eller påkjørt av sparkesykkel eller sykkel. Kirsti ble meid ned og tør knapt gå ut lenger.
Det er ca. 300 førerhundbrukere i Norge. På Førerhundens dag 24. april, vil Blindeforbundet øke kunnskapen om den viktige jobben førerhunden gjør, og minne om hvor viktig det er at folk tar hensyn til den når den jobber. Kirsti Holbæk-Hanssens skrekkopplevelse viser hvor hensynsløse folk kan være.
23. april 2024
Kirsti Holbæk-Hanssen opplevede å bli kjørt ned av en syklist da hun gikk tur med førerhunden. (Arkivbilde av Kirsti og hennes forrige førerhund, før hendelsen) Tom-Egil Jensen/ Norges Blindeforbund
Kirsti Holbæk-Hanssen og førerhunden Tempo gikk på en oversiktlig gang- og sykkelvei høsten 2023, da en syklist kom i stor fart og kjørte Kirsti rett ned.
– Smellet var så hardt at jeg falt bakover og dundra hodet i asfalten. Jeg hadde en intens smerte og var kvalm. Også var jeg skrekkelig redd, forteller Holbæk-Hanssen.
Hun fikk hjernerystelse etter ulykken. Et halvt år etter sliter hun med ettervirkninger både fysisk og psykisk. Hun har knapt gått ut etter hendelsen.
Urovekkende tall
På oppdrag fra Norges Blindeforbund gjennomførte Respons analyse i mars 2024 en undersøkelse blant førerhundbrukere. Den viser at Kirsti ikke er alene om å ha ubehagelige opplevelser med syklister og el-sparkesyklister.
- Totalt har 6 av 10 opplevd å bli sneiet/nesten påkjørt eller påkjørt av en (el-)sparkesykkel eller (el-)sykkel mens de har vært ute med førerhunden.
- Flest sier at de har blitt sneiet av en sparkesykkel. 43% oppgir dette, mens 3% har blitt påkjørt av en sparkesykkel. Typisk har dette skjedd mer enn én gang.
Det får konsekvenser
- Undersøkelsen viser at sykler og el-sparkesykler er et stort problem for førerhundbrukerne våre. Det er urovekkende når halvparten unngår å bevege seg i gitte områder, én av tre ikke går ut deler av dagen og mer enn én av fire gruer seg for å gå ut på grunn av dette. En del førerhunder blir også preget og må i verste fall tas ut av tjeneste, sier Tommy Henriksen, daglig leder ved Norges Blindeforbunds førerhundskole.
I de store byene er det enda verre enn på de mindre stedene.
Må kanskje levere tilbake førerhunden
Kirsti Holbæk-Hanssen synes det går litt bedre, men tør bare gå 100 meter utenfor blokka der hun bor i Ski. Hunden har blitt re-trent, og selv går hun til traumebehandling for å bearbeide opplevelsen, men Kirsti står i fare for å måtte levere tilbake førerhunden sin, ettersom hun ikke får brukt den slik den skal brukes.
Mediekontakt:
Mia Jacobsen
Norges Blindeforbund
Tel: 95874292