Ensidig fokus på sykefravær i arbeidslivet
Norge vil trenge mer arbeidskraft i fremtiden. Dette løses ikke med redusert sykefravær alene. Folk med kompetanse som ønsker å jobbe, må få muligheten og ikke støtes ut.
8. januar 2025

Generalsekretær i Norges Blindeforbund, Per Inge Bjerknes, med åpent brev til partene i arbeidslivet.
I over 20 år har arbeidsgivere, arbeidstakere og staten samarbeidet om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Dette skulle handle om redusert sykefravær, inkludering av personer med funksjonsnedsettelser og få folk til å jobbe lengre. Etter hvert har arbeidet for redusert sykefravær nærmest totalt overskygget de andre målene, og særlig målet om å øke sysselsettingen av personer med funksjonsnedsettelser. Dette gjør at private og offentlige virksomheter går glipp av verdifull arbeidskraft. Samtidig får mange enkeltmennesker ikke tilgang til godene ved det å være en del av arbeidslivet, med både sosiale, økonomiske og helsemessige konsekvenser.
Før jul brøt forhandlingene om en ny IA-avtale sammen. Etter bruddet gikk partene ut og forsikret om at arbeidet for redusert sykefravær vil fortsette, men de sa ingenting om tiltakene for å inkludere personer med funksjonsnedsettelser. Dette er påfallende, ikke minst når vi hører spådommer om økonomisk utvikling og manglende arbeidskraft i årene fremover.
Når det nå ser ut til at partene igjen vil møtes, forventer vi at et viktig tema blir tiltak for å gjøre det mulig å beholde eller få jobb for personer som i dag ekskluderes. Dette gjelder blant annet personer som har fått redusert syn, noe vi i Blindeforbundet har mye kunnskap om.
Vi skal gjøre jobben for dere. Her er en liste med aktuelle tiltak:
- Tydelige måltall for andel ansatte som lever med en funksjonsnedsettelse. Det offentlige bør gå foran.
- Et forpliktende partssamarbeid der funksjonshemmedes organisasjoner inngår som part.
- Samarbeid om universell utforming av arbeidslivet, både fysisk og digitalt.
- Rask rehabilitering tilpasset behovene til personen som skal leve med en funksjonsnedsettelse. Om hen er i arbeid, skal også arbeidsgiveren involveres.
- En åpen verktøykasse med tilretteleggingstiltak som både ansatte og arbeidssøkere med funksjonsnedsettelser, samt arbeidsgivere kan benytte uten lange saksbehandlingsprosesser. Eksempler på tiltak i verktøykassa er lønnstilskudd, arbeids- og utdanningsreiser, inkluderingstilskudd og hjelpemidler.
- Tilgjengelig kompetanse på funksjonsnedsettelser og arbeid som kan rådgi enkeltpersoner og bedrifter.
Vær så god – bare hyggelig!
Per Inge Bjerknes
Generalsekretær Norges Blindeforbund