Øyelegens beste solbrille-råd
Vi har bedt øyelege og professor Tor Paaske Utheim, Blindeforbundets rådgivende øyelege, om å dele sine beste tips for å opprettholde best mulig øyehelse med riktig solbrillebruk.
5. februar 2025

Blindeforbundets rådgivende, prisbelønnede øyelege og professor Tor Paaske Utheim, her iført heldekkende solbriller som filtrerer alt av UV-lys. (Foto: Magnus Paaske Utheim)
Har du noen solvettregler å dele med befolkningen samt stalltips for solbrillebruk?
- Å holde seg i skyggen når solen er på sitt sterkeste er gunstig, spesielt med tanke på refleksjon av ultrafiolett (UV) stråling. For eksempel kan nysnø reflektere opptil 90 % av UV-strålingen – langt mer enn gress, asfalt, jord, sand og sjø, som reflekterer mellom 5–25 %. Jo høyere du befinner deg over havet, desto større er risikoen for UV-relatert øyeskade. Gode CE-merkede solbriller med full UV-beskyttelse kan imidlertid redusere denne risikoen betydelig.
Det er viktig at solbrillene dekker øynene godt, slik at UV-stråler ikke slipper gjennom og reflekteres fra innsiden mot øynene. Disse faktorene er avgjørende, og heldigvis ikke hvor mye brillene koster.
Bruk av caps eller hatt er heller ikke å forakte – det bør benyttes i tillegg til solbriller, sier Utheim.
Skal man bruke solbriller når det er overskyet?
- Et tynt skylag har minimal effekt på UV-stråling. Også tykkere skydekke kan slippe gjennom mye UV-stråling. Det er viktig ikke å undervurdere UV-eksponeringen når det er overskyet og være liberal med å ta på solbriller. Dessuten beskytter solbriller mot vind og partikler i luften. Begge deler kan bidra til utvikling av øyesykdommen pterygium, som innebærer en vingeformet innvekst av bindevev på øyets overflate, opplyser professoren.
Hvordan kan sollys skade øynene?
- Foruten snøblindhet, øker UV-stråling risikoen for kreft i øyet samt øyesykdommer som pterygium, grå stær og aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Fordunkling i øyelinsen betegnes grå stær. Aldersrelatert makuladegenasjon (AMD) er en sykdom i netthinnen som rammer skarpsynet. Begge tilstandene, som oftest rammer eldre, gir redusert syn, opplyser Utheim
Kan sollys gi permanent skade?
- Ja, dessverre. Av alle de nevnte solrelaterte øyesykdommene er det bare snøblindhet som ikke fører til varig øyesykdom. Det er nok mange som ikke er klar over hvor mange deler av øyet som skades, sier Utheim
Hva er snøblindhet?
- Oppholder du deg i sterk sol over lengre tid uten gode solbriller, kan øynene bli solbrent. Hornhinnens ytterste lag tar skade og nervefibre blir eksponert. Tilstanden kalles ofte snøblindhet og gir typisk sterke smerter, tåreflod, lysskyhet og følelse av sand eller rusk i øyet. Tettheten av nerver i hornhinnen er langt høyere enn i huden. Dette forklarer de sterke smertene. Heldigvis tilheles hornhinnens ytterste lag i løpet av få dager og som regel blir det ingen senskader. Sår på øyeoverflaten kan også gi grobunn for mikroorganismer og dermed lettere føre til infeksjoner, sier den prisbelønnede øyelegen.
Hvor raskt kan sollys gi øyeskade?
Det er dessverre riktig at dette kan være nok til å utvikle snøblindhet. For andre solrelaterte øyesykdommer er derimot den totale eksponeringen over tid det avgjørende, forsikrer øyelegen som er tilknyttet Øyehelseklinikken og Tørreøyneklinikken i Oslo.
Er mørke briller uten UV-beskyttelse bedre enn ingen briller?
- Mørke briller uten UV-beskyttelse er spesielt ugunstig. Dette fordi mørke glass kan utvide pupillen, hvilket gjør at UV-stråler lettere kan skade linsen og netthinnen, advarer Tor Paaske Utheim.