Fargeblind / fargesvak
Det verserer mange historier om ektemenn som setter sammen de grelleste fargekombinasjoner. Slett ikke så mange om konene deres. Er det virkelig slik at menn er oftere fargeblinde enn kvinner, eller er det bare en myte?
Det er vel en kjensgjerning at farger og fargesammensetninger ofte er noe som appellerer mer til kvinner enn menn, men det er faktisk sånn at når det gjelder reell fargeblindhet, som egentlig betyr at man er fargesvak, er det en klar overvekt av menn. Faktisk er så mange som mellom 5 og 8 % av alle menn såkalt fargeblinde. I motsetning til når det gjelder kvinner hvor tallet ligger på ca 0,3 %. De aller fleste har problemer med å skille mellom rødt og grønt, noen få har problemer med gult og blått, mens de færreste er fullstendig fargeblinde.
Bundet opp til x-kromosomet
Dette kjønnsbestemte skillet skyldes at genet for fargeblindhet er bundet til x-kromosomet, og recessivt vikende. En kvinne med to x-kromosomer, hvorav en utrykker vikende, blir dermed ikke rammet, i motsetning til menn som kun har ett x-kromosom. Det betyr at normalseende døtre med fargeblinde fedre, fører arven videre og får fargeblinde sønner, mens døtrene deres igjen må få barn med en fargeblind for å få fargeblinde døtre.
Kan ha store konsekvenser
Fordi fargeblinde egentlig strengt tatt bare er fargesvake, vil de ofte ikke merke noe til dette svekkede fargesynet før de tester seg. Mange føler at de ser farger som alle andre. Noen ganger kommer dette til uttrykk i komiske situasjoner lik den innledningsvis, atskillig større konsekvenser kan det ha hvis man for eksempel tar feil av rødt og grønt lyssignal som lokfører.
Bør ikke være fargeblind som pilot
Yrker som lokfører, skipskaptein, pilot og kvalitetskontrollør innenfor visse bransjer er derfor stengt for fargeblinde. Det kan også oppstå problemer i jobber der fargesansen er viktig uten at det er spesielt farlig. For eksempel for interiørarkitekter, klesdesignere og andre.
Sykdom kan også ødelegge
Men det er ikke bare arv som kan gi forandringer i fargesynet. Via sykdommer som AMD (macula) og grå stær, kan også fargesynet bli svekket. Det samme kan skje ved bruk av enkelte medisiner.
Sist oppdatert: 5. oktober 2022