Fornuftig bruk av sklerallinser
Mennesker er forskjellige, øyne er forskjellige og ikke alle type linser passer for alle. Om ”vanlige” øyne er forskjellige, så gjelder det også for personer med Keratokonus.
Optiker Anne Jervell har bidratt med denne saken til vårt nyhetsbrev om Keratokonus.
Noen keratokonuspasienter klarer seg med briller eller standard linser, men veldig mange trenger skreddersydde løsninger. Utvalget av linser er stort og det er ulike kriterier som optikeren tar hensyn til i valget om hva som er best for pasienten.
Noe som er sikkert, er at det sjelden er en quick-fix å tilpasse spesiallinser. Det kan være en tidkrevende prosess. Det hender ofte at keratokonuspasienter må ha forskjellige typer linser på de to øynene. Hvordan linsene tolereres varierer også.
Ved bruk av alle typer linser er det viktig å følge instruksjonene som optikeren gir når det gjelder håndtering, rengjøring og bæretid. Med bæretid mener vi hvor mange timer du kan ha på deg linser av gangen. Det er ingen selvfølge at du kan bruke linser fra morgen til kveld selv om de er skreddersydd til deg.
Bruk og stell av sklerallinser
Etter utsendelsen av det første nyhetsbrevet ble det bedt om en evaluering og også en tilbakemelding på hva man kunne tenke seg som tema for neste nyhetsbrev. En gjenganger var bruk og stell av sklerallinser.
En sklerallinse er en stor hard kontaktlinse som hviler på sklera (det hvite på øyet). Ved å fylle den med saltvann maskeres den ujevne hornhinnen til en keratokonuspasient. Komforten er bedre enn med små harde linser og man får en jevnt brytende forflate på øyet som i de fleste tilfeller gir skarp syn.
Skleralinse er en stor, hard linse fylt med saltvann.
Det har vært en enorm vekst i bruk av denne typen linse. De har løst mange problemer for mange men for noen skaper de også ekstra utfordringer. Med denne typen linse er ekstra viktig å følge ”reglene” som er satt for stell og bruk for å unngå problemer.
Som optiker er det ofte min største utfordring – å få pasientene mine til følge de formaningene som jeg gir!
Øyehygiene
God håndhygiene og riktig stell av linsene avhengig av type er selvfølgelig viktig. At øynene og øyelokkene skal være rene før man setter på seg linser er en annen viktig ting som mange slurver med og som kan være vesentlig for komfortabel linsebruk.
Nybegynner med sklerallinser?
Håndtering av sklerallinser kan for enkelte være en utfordring. For noen er det reelle fysiske parametere som gjør at det kan være vanskelig. Små øyne eller, smal øyespalte gjør det rett og slett vanskelig å få inn en stor linse. Å sette på linsene uten å få boble er for mange vanskelig i starten, men de aller fleste får dette til. Men, noen må øve mer enn andre og kanskje må man ha flere timer hos optikeren for å få det helt til.
Bobler under linsen? Ta den av og prøv på nytt!
Det er ulike metoder som brukes og flere typer hjelpemidler er på markedet.
Det er litt individuelt hvilken metode som er best for den enkelte. At øvelse gjør mester, gjelder i høyeste grad i håndtering av denne type linse. Et godt tips er å se på for eksempel YouTube for ulike måter å håndtere linsene (handling of scleral lenses).
Sette på linsen:
Det viktige er at de må være helt fylt med væske for å unngå luftbobler. Linsen MÅ settes rett på over iris (det fargede på øye). Linsen skal ikke trykkes inn i øyet – den skal settes løst på slik at den ikke presses inn i det hvite på øyet (sklera).
Væsken som fylles i linsen skal være fysiologisk saltvann uten konserveringsmiddel.
Ta av linsen:
Jeg anbefaler å dryppe litt med kunstige tårer og snurre litt på linsen før uttak (selvfølgelig er hendene vasket først ).
Jeg er tilhenger av å bruke en sugekopp og denne skal plasseres i nedre del av linsen. Sperr øyet opp og ikke blunk – løft linsen på skrå nedover.
Optikeren anbefaler sugekopp til skleralinsen.
For noen kan det være greit å slippe inn litt luft under linsen ved å trykke inn nedre øyelokk rett nedenfor linsekanten.
Hvorfor dette maset om ukonserverte linsevæsker?
Bruker man sklerallinser skal man være ekstra forsiktig med hva man fyller linsene med og hva men eventuelt drypper i øynene i løpet av dagen når linsene er på.
Alle produkter skal (ikke bør, men skal!) være uten konserveringsmiddel. Mange synes det er kostbart å kjøpe disse ampullene med ukonservert saltvann og forsøker med saltvann på flaske. Det angrer de aller fleste på! Konserveringsmiddelet i linsevæsker som blir liggende over tid i øyet kan skape problemer med røde og irriterte øyne. I verste fall kan intoleranse for linser bli en konsekvens. Grunnen til dette er at det er mindre utskifting av tårevæske bak linsen mens den er på øyet. Langvarig påvirkning av konserveringsmidler kan skape irritasjon og irriterte øyne.
Husk også at du ikke skal bruke en saltvannsampulle i mer enn én dag, selv om det er mer igjen. I og med at den er uten konserveringsmiddel så vil den da være et potensielt hjem for blant annet bakterier om den blir stående.
Rengjøring av linser
Linsene skal alltid renses etter bruk!
Det finnes mange typer produkter på markedet for rens av linser.
Sklerallinser er store, tynne og dyre. De må derfor håndteres med forsiktighet. De skal likevel renses grundig uten å gni de for mye (noen anbefaler å ikke gni). Etter min mening er derfor hydrogenperoksid det beste rensemiddelet. Her finnes det også ulike merker og optikeren din vil anbefale deg hva han eller hun mener er best.
Merk deg imidlertid dette: Det er noen linser som er har et spesielt belegg som kan ødelegges av enkelte renseprodukter. Igjen, hør med optikeren din om hva som passer best for dine linser og dine øyne!
Er du tom for linsevæske er det aldri et alternativ å rense eller fylle linsene med springvann.
Husk å bytte etui regelmessig. Også sugekoppene skal rengjøres og byttes for å hindre infeksjoner.
Hvorfor får jeg røde øyne?
I utgangspunktet skal man ikke få røde øyne av å bruke kontaktlinser, ei heller sklerallinser. Her er noen årsaker til røde øyne:
Håndtering:
Små luftbobler kan være vanskelig å se og kan gi rødt øye. Bruk en lommelykt eller lyset på mobilen for å se om du til stadighet får bobler.
Om linsen dyttes for hardt på og graver seg inn i sklera (det hvite på øyet) vil også øyet kunne bli rødt.
Feil bruk av rensevæske:
- Om man ikke renser linsen godt nok eller riktig kan dette gi røde øyne og i verste fall en infeksjon.
- Om du fyller linsen med saltvann som er bufret eller inneholder konserveringsmiddel eller linsevæske som er beregnet til å oppbevare linser i, er det store sjanser for at du får rødt øye.
- Bruk av kunstige tårer som inneholder konserveringsmiddel kan på sikt gi røde øyne.
Tilpassingen:
- Om linsen er tilpasset feil kan øyet bli rødt avhengig av hva som er feil. Ofte må man bytte linser flere ganger før både pasient og optiker er fornøyd.
Bæretid:
- Det er viktig å starte forsiktig med linsene. Jeg anbefaler maks en time første dag og så øke gradvis, om alt går som det skal. I starten har man gjerne hyppige kontroller for å se hvordan linsene oppfører seg etter flere timer på øyet og man må gjerne bytte linser for å optimalisere tilpassingen. Det er ikke alle som kan bruke linsene fra morgen til kveld. Noen må kanskje ta av seg linsene etter noen timer og ta en pause før ny økt. Ofte anbefaler man at man tar av linsene og fyller med friskt ukonservert saltvann i løpet av dagen. Husk å avlaste med briller eller gå uten linser selv om synet ikke er så bra med briller som med linser.
- Gamle linser eller linser som det er belegg på, kan gi røde øye.
Saken at det er tatt fra nyhetsbrev om keratokonus. For å få nyhetsbrevet ta kontakt på info@blindeforbundet.no
Sist oppdatert: 18. juni 2020