Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Kvinner har andre symptomer på hjerneslag

Prate, smile og løfte armene. Dette er huskeregelen vi har lært hvis vi mistenker at noen kan ha blitt rammet av hjerneslag, men ny forskning avdekker at dette ikke nødvendigvis gjelder for kvinner.

Tekst: Thea Bårdsdatter Foslie

Prate, smile og løfte armene. Dette er huskeregelen vi har lært hvis vi mistenker at noen kan ha blitt rammet av hjerneslag, men ny forskning avdekker at dette ikke nødvendigvis gjelder for kvinner.

Hele 70 % av alle som rammes av hjerneslag får vansker med å prate, smile (vise tennene) eller løfte armene over hodet. Men rundt 30 % av får andre symptomer, og det er spesielt yngre kvinner dette gjelder.

Nye studier

Det var i en studie i Australia at det ble avdekket at yngre kvinner rammet av hjerneslag ofte ble vurdert av ambulansepersonell til å ha andre tilstander, som migrene, hodepine, angst og høyt blodtrykk, snarere enn slag.

To metaanalyser som tok for seg kvinners symptombilde, kan være med på å forklare hvorfor kvinner kan oppleve å bli feildiagnostisert. I de fremkom det nemlig at flere kvinner får andre symptomer enn de velkjente, som generell sykdomsfølelse, kvalme, hodepine eller angstfølelse.

Hvert minutt teller

Blir man rammet av hjerneslag er det tiden frem til man får behandling som er avgjørende for hvordan det vil påvirke en videre. Det som skjer i hjernen ved et slag er at deler av hjernen ikke får blodtilførsel, enten på grunn av blodpropp eller fordi det har oppstått en sprekk i blodkaret. Når blodtilførselen stanses kan deler av hjernen dø, grunnet oksygenmangel, så jo fortere man får behandling jo større er sjansen for et bedre utfall. Bare noen minutter forsinkelse kan ha store konsekvenser.

─ Det er essensielt at det blir forsket videre i dette feltet. Det er svært viktig at både helsepersonell og befolkningen generelt lærer seg å gjenkjenne slagsymptomer hos kvinner, slik at vi kan redusere sjansen for at noen opplever unødvendig forsinkelse i behandling, sier lege i spesialisering ved Sykehuset Østfold og hjerneforsker Agnete Prydz.


Hjerneslag

  • Oppstår plutselig, og skyldes en blodpropp eller en blødning i hjernen.
  • Rammer hvert år ca. 12 000 personer i alle aldre.
  • 44 prosent er kvinner og 56 prosent er menn.
  • Gjennomsnittsalder for kvinner er 76 år og for menn 72 år.
  • Ca. 85 prosent av hjerneslagene er infarkt (blodpropp) og ca. 15 prosent er blødning.
  • Vanlig årsak til død og hyppig årsak til alvorlig funksjonshemning og langvarig institusjonsomsorg.
  • Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, atrieflimmer, tidligere hjerneslag, røyking og diabetes er viktige risikofaktorer.
  • Sunn livsstil - med sunt kosthold, mosjon, røykestopp, vektkontroll og moderat alkoholforbruk - og behandling av høyt blodtrykk, høyt kolesterol, atrieflimmer og diabetes, kan redusere risikoen for hjerneslag.

Kilde: LHL Hjerneslag

Sist oppdatert: 16. juni 2023