Koke og skrelle poteter, og annen koking
Vite om alt potetskallet er skrelt av
Skrell først en hel runde på langs av potetene. Skrell deretter hver halvdel. Skrell hele tiden mot deg, og kjenn etter med fingrene om alt er skrelt av. Til festbruk er det også noen som bruker forstørrende TV for å kontrollere at alt skrellet er av.
Unngå å brenne deg når du heller ut vannet av kokte poteter og grønnsaker
Kok potetene/grønnsakene i en etasjekjele/hullkjele. Etter koking løftes hullkjelen ut slik at vannet renner av og ned i den store kjelen.
Unngå å brenne deg når du skreller
Unngå problemet ved å skrelle potetene før koking.
Unngå at pasta kleber seg
Ha litt matolje, margarin eller smør i vannet ved koking.
Vite når vannet eller melken koker
Bruk Buldrebassen. Metallplaten gir en klaprelyd når vannet/melken kommer til kokepunktet.
Unngå at det koker over og unngå søl
Bruk kjelelokket Kokeblomst, som forhindrer at maten koker over. Lokket fungerer både når du koker pasta som skummer relativt mye, og når du koker melk
Bruk store kjeler.
Unngå at melken koker over
Like før melken koker over blir det stille i kjelen. Bruk hørselen og lytt. OBS: det koker fort over!
Smør de øverste centimeterne av kjelen med smør eller annet fett.
Sist oppdatert: 11. mars 2024