Skjære frukt og grønnsaker
Skjære frukt og grønnsaker uten å skade fingrene
Til dette finnes det mange hjelpemidler tilgjengelig. Teknikken varierer med hvilket hjelpemiddel som blir brukt og hva som skal skjæres.
Ofte kan det være like effektivt å klippe grønnsakene med saks (persille, rabarbra osv.)
Skjære i terninger eller skiver
Velg skjærefjøler i en annen farge, eller med en annen mørkhetsgrad enn det som skal skjæres. Det er lettere å se en lys gjenstand mot en mørk bakgrunn og omvendt.
Bruk en ostehøvel. Den egner seg godt til å skjære skiver av agurk og flere andre grønnsaker.
Få ferdigskåret frukt og grønnsaker rett i en serveringsbolle
Bruk en kniv med kort blad. Hold for eksempel en agurk i hånden, og snitt langsetter inn mot midten flere ganger. Drei agurken for hvert snitt. Skjær så agurken opp i "skiver", og du får terninger som kan falle rett i bollen.
Skjære løk i terninger, og få løken til å ligge stødig
Bruk en skarp kniv med kort blad, og skjær løken på langs i to like halvdeler. Legg flatsidene ned og hold en del i stilken. Skjær striper på langs, men ikke helt inn til stilken. Skjær deretter på tvers og du får terninger.
Skrelle frukt og grønnsaker
Bruk en potetskreller. Denne egner seg godt til å skrelle epler, pærer, gulrøtter m.m.
Sist oppdatert: 17. februar 2022