Idrett og fysisk aktivitet
Norges Blindeforbund har en egen konsulent for idrett og fysisk aktivitet. Han kan hjelpe deg med informasjon om aktivitetstilbud, sette deg i kontakt med relevante personer innen idrett, kartlegge muligheter i ditt nærområde og gi deg støtte til å komme i gang. I tillegg kan han gi oversikt og bistå med søknader om støtteordninger og utstyr.
Vi har bred kompetanse på tilrettelegging og et stort nettverk innen idrett og fysisk aktivitet. Dette gjør at vi kan være en viktig støtte både for idrettslag og enkeltutøvere. Enten du trenger råd om tilpasning av aktiviteter, hjelp til å finne et egnet tilbud eller ønsker kontakt med andre utøvere, er vi her for å bistå deg.
Ta kontakt på e-post: adrian.lindgren@blindeforbundet.no

Idrett for alle
Norges Blindeforbund samarbeider tett med Norges Idrettsforbund (NIF), særforbund, idrettskretser og klubber for å tilrettelegge idrett og fysisk aktivitet for svaksynte og blinde. Vårt mål er å skape flere muligheter for deltakelse og inkludering.
Under finner du en oversikt over kontaktpersoner innen paraidrett i Norges Idrettsforbund , Idrettskretsene og særforbund:
- Norges Idrettsforbund (NIF) har ansvaret for å inkludere personer med nedsatt funksjonsevne i idrettslag gjennom sine særforbund. Hvis du ønsker å fortsette med eller å begynne med en bestemt idrett, kan du ta også ta direkte kontakt med idrettslaget der du bor. Du kan også kontakte rådgivere innen paraidrett i idrettskretsene og særforbund. De har også god oversikt over hvilke tilbud som finnes i hvert fylke og kan bistå både idrettslag og enkeltpersoner med aktivitetstilbud.
Norges Idrettsforbund i samarbeid med Norges Blindeforbund har også laget denne videoen som viser hvordan man kan tilrettelegge for svaksynte og blinde i idrett og fysisk aktivitet:
- Se filmen "Tilrettelegging for synshemmede"
Støtte- og ledsagerordninger
Norges Blindeforbund kan bidra med oversikt over støtte- og ledsagerordninger. Vi kan også bidra i søknadsprosessen og finne ut hva som passer fine behov. Les mer om de ulike støtteordningene nedenfor
Aktivitetshjelpemidler
Aktivitetshjelpemidler er utstyr spesielt utviklet for at personer med funksjonsnedsettelser skal kunne delta i idrett og fysisk aktivitet. Tidligere var denne ordningen kun tilgjengelig for personer under 26 år, men fra 1. juli 2014 ble det innført en tilskuddsordning for personer over denne alderen.
Les mer om aktivitetshjelpemidler hos NAV.
Treningskontakt
Hvis du har utfordringer med å gjennomføre trening på egen hånd, kan du søke kommunen om en treningskontakt. Ikke alle kommuner har denne ordningen, men i noen tilfeller kan en støttekontakt eller en brukerstyrt personlig assistent (BPA) benyttes til samme formål.
Ta kontakt med kommunen din for å undersøke hvilke tilbud som finnes.
Støtte på fritiden
En støttekontakt kan hjelpe deg med å delta i fritidsaktiviteter. Hvis kommunen ikke kan tilby en støttekontakt, kan du også sjekke mulighetene via:
Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en kommunal tjeneste for funksjonshemmede som trenger praktisk og personlig assistanse i hverdagen. Tilgangen til BPA avhenger av en individuell vurdering.
Kontakt ditt lokale NAV-kontor eller Norges Blindeforbund for mer informasjon om søknadsprosessen.
Ledsagerbevis
Et ledsagerbevis gir deg muligheten til å ta med en ledsager på offentlig transport og til kultur- og fritidsarrangementer der ordningen aksepteres. Ledsageren betaler da redusert pris. Dette er en frivillig ordning for kommunene.
Ta kontakt med din hjemkommune eller bydel for å høre om de tilbyr ledsagerbevis.
Sist oppdatert: 21. mars 2025