Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Hornhinnetransplantasjon i Norge: Et stabilt behov for donorhinner

I 2023 ble det gjennomført om lag 300 hornhinnetransplantasjoner i Norge. 206 transplantasjoner ble utført ved Øyeavdelingen, Oslo universitetssykehus (OUS). Norsk hornhinnebank er i dag selvforsynt med donorhinner, men en jevn tilførsel av nye hornhinner er avgjørende for å kunne møte det kontinuerlige behovet.

Å få muligheten til hornhinnetransplantasjon kan bety alt for den som trenger det.

Portrettbilde av Irene Elise HamborgFor Irene Elise Hamborg (34) ble hornhinnetransplantasjonen redningen som gjorde at hun kunne fortsette å leve livet tilnærmet som normalt.

I midten av tjueårene ble Irene Elise diagnotisert med den sjeldne øyesykdommen Keratokonus.

– De fleste med sykdommen klarer seg med en operasjon som stagger utviklingen, men min hadde kommet veldig langt. Jeg hadde nesten ikke syn igjen, sier Hamborg.

Hornhinnetransplantasjon var derfor siste utvei.

– Jeg kunne fremdeles ha levd et verdig liv selv om jeg var blind, men da hadde jeg måttet lære å navigere verden på en annen måte, sier 34-åringen.

Hun ønsker å bidra til at andre gjør et informert valg om å bli donor.

- Det kan bety alt for noen andre, slik det gjorde for meg.

Kritisk for livskvalitet og synshelse

Blindeforbundet har vært en aktiv pådriver fra oppstarten av Norsk Hornhinnebank, som innhenter, preparerer, oppbevarer og klargjør donorhornhinner for transplantasjon. Tilgangen på hornhinner fra banken sikrer at behandlingsbehovet dekkes for pasienter ved øyeavdelingen OUS, noe som bidrar til å opprettholde synsevnen og livskvaliteten for mange pasienter.

I dag er vi selvforsynte med hornhinner, takket være en stor innsats og et godt samarbeid med helsepersonell ved OUS og Ahus om hornhinnedonasjon. I tillegg er det er gjort en systematisk, målrettet og kontinuerlig jobb helt fra oppstarten av Norsk hornhinnebank i 2009 og frem til i dag for å nå målet om å være selvforsynte med hornhinner til de pasientene som behøver en hornhinnetransplantasjon ved Øyeavdelingen.

- Blindeforbundet har helt siden oppstarten av Norsk hornhinnebank vært en av våre viktige støttespillere og bidragsytere. Blindeforbundet har bidratt med økonomisk støtte så vi blant annet har kunnet finansiere den første sykepleierstillingen i Norsk hornhinnebank i 2009 og starte arbeidet med å innhente, preparere og oppbevare donorhornhinner. Blindeforbundet har også bidratt til at hornhinner er nevnt som et av vevene som kan doneres i forbindelse med donorkortet. Vi setter stor pris på støtten og det gode samarbeidet med Norges Blindeforbund, sier Dr. Agate Noer enhetsleder i Norsk hornhinnebank.

Agate Noer og Inga Britt Kjellevold Haugen

Hornhinnebanken har vært et viktig samarbeidsprosjekt mellom Øyeavdelingen på OUS og Blindeforbundet. Her representert ved Agate Noer, leder for hornhinnebanken og Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i Norges Blindeforbund.

– Vi er glade for å se at det å etablere hornhinnebanken har gitt så gode resultater. Dette har vi kunnet gjøre takket være givere som har gitt øremerkede støtte. Nå vil flere få tilbake synet og bevare det lenger, sier Dr. Inga Britt Kjellevold Haugen forskningssjef i Norges Blindeforbund.

En gave som redder syn

Donorkort gjør det jo lettere for pårørende å kjenne den avdødes ønske. Nå er vev fra hornhinne spesifikt nevnt på organdonasjons nettside. Slik var det ikke tidligere.

-Å donere hornhinner er ikke bare en utrolig fin gave til den som får mulighet til bedre syn. Det kan også oppleves som noe fint for pårørende i en ellers tung stund hvor man har mistet en av sine nærmeste, sier Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i Norges Blindeforbund.

-Behovet for hornhinnedonorer er stadig økende, fordi vi stadig blir flere eldre, sier forskningssjefen videre. Blindeforbundet har derfor jobbet for at hornhinner skal bli en del av organdonasjonsprogrammet. Det å få fokus på dette, håper vi bidrar til at flere melder seg til å donere hornhinner, sier Inga Britt.

Fakta:

Hva er donasjon?

  • En avdød kan donere hjerte, lunger, lever, nyrer, bukspyttkjertel og tarm. I tillegg til de livreddende organene, kan vev doneres. Dette kan være hornhinne, benvev, sener, hjerteklaffer og blodårer. Mens man lever, kan man donere én av sine to nyrer til en slektning eller nær venn
  • Hornhinnen er den fremre gjennomsiktige delen av øyet. Bak den kan man se pupillen og regnbuehinnen. Sammen med øyelinsen gjør hornhinnen at lysstrålene brytes og treffer netthinnen.
  • Skader, betennelser og sykdommer (som for eksempel keratokonus, Fuchs dystrofi og bulløs keratopati) i hornhinnen kan føre til svekkelse av syn og smertefulle tilstander. En hornhinnetransplantasjon vil ofte være eneste mulige behandling.

Hvem kan bli hornhinnedonor?

  • De fleste mennesker kan være potensielle hornhinnedonorer.

Hvordan blir du hornhinnedonor?

Kilde: Stiftelsen Organdonasjon

Bilde av et donorkort

Her finner du vår hovedsiden om keratokonus.

Sist oppdatert: 8. november 2024